Avanceret model tester pumper til Kalvebod Brygge Skybrudstunnel
En tunnelskakt med tilhørende pumper bliver afprøvet med specialdesignet model. Løsningerne, som testes i størrelsesforholdet 1:11, indgår i et storstilet skybrudsprojekt i Københavns undergrund.
HOFOR skal i de kommende år anlægge en række skybrudstunneler i Københavns undergrund, som skal beskytte hovedstaden imod oversvømmelser. Den ene tunnel, Kalvebod Brygge Skybrudstunnel, skal løbe fra hjørnet af Vodroffsvej og Gl. Kongevej under Vesterbro og ud til Kalvebod Brygge. Ved kraftige skybrud vil den underjordiske tunnel lede regnvand fra den eksisterende kloak til en stor pumpestation, som herfra skal pumpe vandet ud i Københavns Havn.
”I hovedstadsområdet havde vi i 2011 en række kraftige skybrud, som skabte oversvømmelser og gjorde skade for milliarder af kroner. Derfor har HOFOR i samarbejde med Frederiksberg Forsyning lavet en strategi for at afhjælpe lignende problemer i fremtiden. Et af initiativerne er Kalvebod Brygge Skybrudstunnel,” siger Niels Eriksen, chefkonsulent i HOFOR.
I testfaciliteterne til fysiske modelforsøg ved DHI A/S i Hørsholm har bygherrerne, HOFOR og Frederiksberg Forsyning, og et internationalt rådgiverhold med NIRAS i spidsen udført en række vigtige og fascinerende tests med en specialbygget model af pumpestationen. Med en 2½ meter høj vandtank af plexiglas kan man skabe en fuldstændig naturtro modellering af den planlagte pumpestation ved Kalvebod Brygge.
Tro kopi i størrelsesforholdet 1:11
Med den nøjagtige model tester man i størrelsesforholdet 1:11 pumpernes dimensionering og deres funktion i tunnelskakten. Der skal nogle kraftige pumper til at kunne løfte de massive mængder skybrudsvand fra den store tunnelskakt ca. 12 meter op og ud i havnebassinet.
”Selve designet af Kalvebod pumpestation er ekstremt på mange måder. Både hvad angår økonomi, kapacitet og de rammer, som pumpestationen bliver bygget ind i. Intet følger ’normale design-regler’, og derfor er vi nødt til at være sikre på, at det kommer til at virke. Det er formålet med modeltesten,” siger Niels Eriksen fra HOFOR.
Tømmer en olympisk swimmingpool på to sekunder
Pumpestationen får seks kraftige pumper, som vil give en kapacitet på 20 kubikmeter vand pr. sekund – det svarer til, at pumpestationen kan tømme et olympisk svømmebassin på to sekunder. Nu er pumperne afprøvet med succes i modellen:
”Vi tester om skybrudspumperne, som skal løfte vandet ud i havnen, kommer til at fungere i virkeligheden. Vi måler forskellige pumpe-hastigheder og fordelinger af kapacitet, men også hvordan vandet kommer ind i selve skakt-røret. Disse forhold er meget vigtige for, at pumperne kan levere det, de skal,” siger Jens Brandt Bering, forretningschef i NIRAS.
Læs mere om den fascinerende modeltest på niras.dk
Se video om modeltest på You Tube
Faktaboks: Projektets parter
- Bygherrer: HOFOR og Frederiksberg Kloak A/S
- Rådgiverteamet består af NIRAS med underrådgiverne GEO, BabEng (Tyskland) og Jacobs (England).
- Grundfos leverer pumperne til pumpestationen.
- DHI – Dansk Hydraulisk Institut (DHI) i Hørsholm stiller lokaler og ekspertise til rådighed for modeltesten.