Skip til indhold
arrow_drop_down_circle

Nyheder



CO2-aftrykket reduceret på gravearbejde

Vores strategi om at tænke bæredygtigt i vores projekter har resulteret i tre interessante initiativer på Roskildevej, hvor vi har udskiftet 90 m beton-regnvandsledning.

Rør med et meget lavere CO2-aftryk
Det gamle betonrør blev udskiftet med et IBF Eco2-rør, der har mindst 50% reduceret CO2-aftryk sammenlignet med almindelige betonrør. De nye rør lever helt op til den standard vi normalt forlanger mht. styrke, mål, modstandsdygtighed over for slitage og udvaskning af skadelige stoffer til jorden. Rørene er kun en anelse dyrere end de traditionelle rør og ifølge medarbejder fra Zøllner, der er vores entreprenør på arbejdet, er de meget nemme at arbejde med. Røret er produceret med produktet Geoprime®, der er baseret på højovnsslagge - et restprodukt fra stålproduktion. Geoprime® benyttes som bindemiddel i stedet for cement og er altså en god og billig gevinst for miljøet.

Genbrug af jord
Vi sparede dyre jordanalyser og CO2-tung transport ved så vidt muligt at beholde den opgravede jord ”on-site” og genbruge den til at fylde op igen. Det lykkedes os at genbruge ca. 50% af den opgravede jord, som vi normalt bruger kræfter på at få kørt væk til korrekte jordmodtageranlæg for så at få tilført ny opfyldningsjord.

Genbrug af beton
Den gamle betonledning og betonplader fra oprindelige vejopbygning, blev gravet op og genbrugt på stedet. Vi lejede et lille knusningsanlæg, der knuste de mange ton gamle betonklodser ned til 40 mm betonstykker. Den knuste beton brugte vi til genopbygning af vejen – både som bundlag og som bærelag før asfalt – se videoen fra byggepladsen, hvor kæbeknuseranlægget knuser ca. 110 m3 gammel beton til miljøvenlig genbrug.

Vi gør ikke bare som vi plejer

Vi har prioriteret at gøre op med ”plejer” og bruge tid og ressourcer på at tænke bæredygtighed ind i helst alle dele af arbejdet. Hele genbrugstanken er mere bæredygtig, for vi har sparet miljøet for både CO2 og udvinding af nye ressourcer. Der er fundet fysisk plads på stedet til opbevaring og maskinel, og der er lagt et stort arbejde i at finde frem til de smarteste løsninger for miljøet. ”Dette er nok det første gravearbejde, vi har udført, hvor der er indtænkt bæredygtighed på flere fronter, og erfaringerne herfra vil vi helt sikkert bruge i arbejdet med kommende projekter”, siger projektleder Christoffer Jacobsen.

   

Publiceret: 15-08-2024