Nyheder
Spildvarme fra drikkevand bruges fremover til fjernvarme
Et varmepumpesystem, der trækker varme ud af drikkevandet og sender det videre til fjernvarmesystemet, vil fremover bidrage til lokalt produceret fjernvarme. Egenproduktionen svarer til ca. 3 % af varmeforbruget på Frederiksberg og er et skridt i en mere miljøvenlig retning.
Når kunderne skruer op for varmen, er noget anderledes end tidligere. Fra 2024 modtager de nemlig lokalt produceret fjernvarme – mere præcist 3% af den samlede fjernvarme. Frederiksberg Forsyning har sat det nye varmepumpeanlæg i drift fra i år. Anlægget er koblet til vandværket, og det er der en mening med.
Varmepumperne trækker nemlig varme ud af drikkevandet, hvorved vandet bliver koldere, og energien sendes videre til fjernvarmesystemet. Vi udnytter altså en lokal varmekilde, som ellers ikke ville blive brugt.
Varmepumperne kører på el, som i stigende grad produceres ved hjælp af vedvarende energi. Ifølge Elnet kom 63% af det danske elforbrug i 2023 fra sol og vind.
”Ved at trække varme ud af drikkevandet bruger vi lokale ressourcer til at levere fjernvarme og på den måde er vi med til at mindske brugen af fossile brændsler og afhængigheden af biomasse”, siger Hans Martin Bayer Kühl, chef for Energi og Miljø i Frederiksberg Forsyning.
Den traditionelle fjernvarme på Frederiksberg produceres på kraftvarmeværker, som er baseret på fossilfrie brændsler, primært biomasse. Når det er rigtig koldt eller de store kraftværker ikke producerer, baseres fjernvarme i et mindre omfang på fossile brændsler som olie og naturgas.
”Generelt bruger varmepumper mindre energi på at producere varme end brændselsbaserede anlæg, og de kan gøre brug af vedvarende energi fra vindmøller og solcelleanlæg”, forklarer han.
At koble store varmepumper til fjernvarmesystemet indgår som et væsentligt element i den grønne omstilling. Og de muligheder, der er for at hente energi til varmepumperne, har et stort potentiale ud fra et miljømæssigt perspektiv. Der kan fx hentes energi fra spildevand, grundvand, luft og havvand.
Faktaboks
- Varmepumpeanlægget består af fire varmepumper på tilsammen 6,5 MW.
- Anlægget trækker varme ud af drikkevandet, der nedkøles til 4-7 grader.
- Energien fra vandet sender vi ved hjælp af varmepumpesystemet videre til vores fjernvarmekunder.
- Varmepumperne kommer til at levere, hvad der svarer til ca. 3 % af varmeforbruget på Frederiksberg på årsbasis.
- Vi erstatter fjernvarme fra kraftvarmeværker, der primært er biomassefyrede, med lokalt produceret varme og er på den måde med til at mindske afhængigheden af biomasse og desuden af fossile brændsler som olie og naturgas.
Publiceret: 25-09-2024