Spar på vandet
Gode råd
Her finder du gode råd og vejledning til, hvordan du kan nedsætte dit vandforbrug.
Luk for vandet, mens du børster tænder/vasker hænder
Der er egentlig ingen god grund til at lade vandet løbe, mens du sæber dine hænder ind eller mens du børster tænder. Du kan spare 4-8 liter vand pr. minut ved at lukke for hanen.
Fyld vaskemaskinen helt op
Fyld vaskemaskinen helt op. Har du eco-program, så brug det.
Kortere brusebade
Se, om du kan afkorte dine brusebade – og slukke for vandet, mens du sæber dig ind. For hvert minut kan du spare op til 12 liter vand. Undgå karbade.
Hav en kande vand i køleskabet
– et alternativ til at lade vandet løbe, indtil det bliver koldt.
Lad opvaskemaskinen om at skylle af
Lad være med at skylle tallerkener, bestik og glas af, inden du sætter dem i opvaskemaskinen. Skrab madresterne af og lad opvaskemaskinen klare resten. Der er ingen grund til at skylle tingene af først. Sæt først opvaskemaskinen i gang, når den er fuld. Har du eco-program, så brug det.
Vask op i balje – ikke under rindende vand
Vasker du op i hånden, så brug en balje. Det samme gælder, hvis du renser grøntsager.
I hjemmet generelt
Stop haner og toiletter, der drypper/løber
Når der er uro på overfladen i toilettet, spilder du 1.100 liter vand i døgnet – og når det løber, spilder du 8.200 liter i døgnet. Vandhaner, der drypper lidt, svarer til et spild på 20 liter i døgnet og hvis hanen løber, bliver det til 270 liter i døgnet.
Brug perlator i bruser og på vandhaner
Skift til sparebruser. Og monter en vandsparer (perlator / en slags filter) på vandhaner. En perlator blander vandet med luft, så du sparer på vandet uden at komforten bliver dårligere. Du kan spare op til 25% af dit brusevandforbrug ved at skifte til en sparebruser – en sparebruser bruger 6-10 liter i minuttet, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter i minuttet.
Brug vandkande frem for haveslange
Vand kun, når planterne virkelig trænger. En vandkande bruger mindre vand end en haveslange. Vand om morgenen eller tidlig aften, så udnytter du vandet bedst.
Se også vandingsregler, der gælder for sommerperioden.
Saml regnvand
I en tønde eller spand – fungerer selvfølgelig bedst i haver og gårde, men måske kan du også samle regnvand på din altan i en spand.
Drop store udendørs badebassiner
Man kan få rigtig store badebassiner. Der skal rigtig meget vand til at fylde dem op – så lad være. Et meget stort soppebassin på 35.000 liter svarer til et helt års forbrug af vand for en person. Se, om du kan klare dig med et mindre soppebassin og brug de muligheder, vi ellers har: Strande, søer og havnebade.
I øvrigt
Spar på bilvasken
Se, om du kan strække den lidt, hvad angår bilvask. Og brug vaskehallen – den bruger mindre vand end, hvis du gør det selv og her genbruges vandet. Se evt. om du kan finde en svanemærket vaskehal.
Baggrund
Vand er en knap ressource. På Frederiksberg – og i hele hovedstadsområdet - overstiger vandforbruget den grundvandsressource, der er til rådighed. Vi bruger nemlig 2,5 gange så meget vand, som vi må indvinde i forhold til at opretholde et balanceret vandkredsløb. Derfor må vi ”låne” fra andre steder på Sjælland.
Vi skal passe på ikke at forurene det rene grundvand, vi har, og vi skal spare på det, så der også er rent vand til de kommende generationer.
Som forbruger kan du gøre en forskel. Ved at ændre på et par vaner, kan du let nedsætte dit eget forbrug.
Lad os værne om vandet – vi kan ikke klare os uden.
Hvor meget vand bruger du?
Hver dansker bruger i gennemsnit 100 liter vand i døgnet (DANVA).
En familie på 2 voksne og 2 børn bruger ca. 146 m³ vand om året = ca. 7.840 kr.
Det vil sige ca. 1.960 kr. pr. person (2024-priser).
Hvis du ændrer lidt på dine daglige vaner, kan du let spare op til 25% af dit vandforbrug.